8ми март – Международен ден на жената

Всяка година на 8-ми март по целия свят празнуваме Деня на жената! Този празник не се е появил случайно – жените са се борили за него, но не просто за деня, а за значението зад него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Противоречия замъгляват историята за Международния ден на жената. Според най-често срещаната версия за произхода на празника, той е създаден през 1908 г. , когато 15 000 жени се вдигат на протест в Ню Йорк с искане за по-кратко работно време, по-добро заплащане и право на глас. Година по-късно, Клара Цеткин, активистка и феминистка, предлага 8-ми март да бъде международен празник. Тя представя своята идея на международна конференция на работещите жени в Копенхаген през 1910г. и 100-те жени там се съгласяват с консенсус. Същата година  денят е признат като национален празник на Америка.

Първият Международен ден на жената се отбелязва през 1911г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария..

Чак 65 години по късно обаче, Организацията на обединените нации започва да празнува деня и го приема за официален празник през 1975 г. През 1996 г. е сложена и първата тема на празника – ‘’Празнуване на миналото, планиране на бъдещето ‘’. Темата за празника тази година е “Постигане на равенството между половете”’.

 

Всяка държава празнува всеки празник по различен начин и този ден не е изключение.

Например, ние българите почитаме празника като отдаваме специално внимание на жените в живота ни, най-вече майките. Подаряваме им цветя, различни подаръци, будим ги със закуска в леглото, а децата в училище подаряват картички на учителките си.

В Италия, денят е познат като La Festa Della Donna. Празнува се като на жените се подаряват цветя от

мимоза.  Въпреки че в Италия 8ми март не е официален празник,  на този ден жените получават безплатен вход в музеи из страната, както и безплатни медицински прегледи от над 200 болници.

В Китай само жените работят на половин работно време, а мъжете се грижат за тях и се държат с повече респект и любов от обикновено.  В Китай на 7ми март се празнува Ден на момичето, който е специално за момичетата ученици в колежи, университети и училища.

 

Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. Международният ден на жената е повод да отбележим икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Честит празник на всички дами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *