3-ти март срещу 22-ри септември. Кой трябва да е националният празник на България?

3 март е денят на Освобождението на България от османско иго, считан за национален празник от 1990 г. На тази дата през 1898 година е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.  

През годините оттогава насам са се натрупали доста мнения срещу това решение. Мнозина припомнят, че става дума за един предварителен договор, който самата Русия е обявила, че ще бъде преразгледан след това. Напоследък се изказват опасения, че датата 3 март утвърждава преклонение пред чужда държава. 

Не на последно място, всяка година става видимо, че 3 март разделя българите на русофили и русофоби, а националният празник на една държава следва най-вече да обединява нейните граждани.

 

На 22-ри септември 1908 г. княз Фердинанд обявява независимостта на България. Тогава са отхвърлени последните васални връзки с Османската империя. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник на 10-ти септември 1998 г. 

За разлика от Освобождението, 22-ри септември никога не е бил толкова подобаващо отбелязван, нито пък е имал значението, което му се отдава през последните години.

Независимостта на България отсъства от празничните дни, поради различни причини, една от тях е, заради ревнивостта на русофилските партии, свалени от власт след Съединението.

 И все пак, всеки човек вижда нещата по свой начин. Всеки е свободен да вярва и да празнува това, което иска, стига да проявява разбиране към хората с различни виждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *