Хелоуин и всичко, което не знаем за празника

Основното за Празника

Хелоуин е празник, честван ежегодно от милиони хора по света на 31 октомври. Началото си води от езическия ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят „страшни“ костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят номер“.

 

История, ритуали и традиции

Голяма част от ритуалите за Хелоуин водят началото си от традициите на древните келти, които посрещали своята Нова година (Сауин) в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта преди нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от тях, келтите палели свещи, молели се за душите на мъртвите и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Във всяка къща се провеждали ритуали и игри, чрез които хората са опитвали да предскажат бъдещето си и най-вече частта от него, свързана с женитбата, както и кога ще си отидат от този свят. Под открито небе се наклаждали огньове, като се смятало, че пламъците им имат пречистващи и защитни сили.

Повечето от обредите отдавна не се практикуват, а до днес сме съхранили само ритуалите за лакомство или номер, изрязването на тикви, четенето на страшни истории и маскирането.

 

 

 

 

 

 

Интересни факти за празника Хелоуин:

 

 

 

 

 

 1. Хиляди души по Земята страдат от Самхаинофобия – ирационален страх от Хелоуин.
  2. Най-голямата тиква в света е тежала 850 килограма – истинско чудовище!
  3. В щата Алабама е незаконно да се дегизираш като свещенник или монахиня.
  4. В Холивуд има глоба от 1000 долара, ако използваш спрей с изкуствени сополи на Хелоуин.
  5. Според легендата, ако на Хелоуин видиш паяк, то това всъщност е духът на любимия/ любимата, който те пази.
  6. Родното място на Хелоуин е Ирландия. Келтският празник е пренесен в САЩ от ирландските заселници, малко след откриването на континента.
 2. Козунакът е бил традиционна храна и на Хелоуин. Едно време той се е изпозлвал и в различни игри за предсказване на бъдещето.
  8. Смята се, че дете, родено на Хелоуин, притежава способността да разговаря с духове.
  9. Торбичката с лакомства, която едно дете събира на празника, съдържа средно 11 000 калории.
  10. Символиката на светещата тиква, е да плаши лошите духове, които излизат в нощта на Вси светии. Всеки, който напуска дома си, трябва да носи такъв фенер, както и да окачи един пред къщата си, за да не влизат злите сили вътре.
  11. Името на празника Halloween идва от католическия празник Hallowmas (Вси светии), който се чества 3 дни. На него се почитат светците и хората се молят за всички наскоро починали познати и близки.
 3. Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с Хелоуин. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното – прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.

Легенди за хелоуин:

Тиквения Джак е название, което е добре познато и се свързва с много легенди. Нека ви запознаем с някои от тях:
Джак е името на мързелив, но хитър Ирландски фермер, който няколко пъти успял да надхитри дявола.
Първата легенда разказва как фермерът подмамил сатаната да се качи на ябълково дърво и надраскал върху дървото кръст, така че дяволът да не може да слезе от дървото и трябвало да обещае на Джак, че няма да вземе душата му, за да може фермерът да му помогне да слезе.

Друга легенда гласи, как Джак обрал своите съселяни и те го подгонили. Докато фермерът бягал, дяволът го срещнал и му казал, че времето му на този свят било изтекло. Джак предложил на сатаната да се превърне в монета, за да може да плати на селяните, след което те да се скарат кой я е откраднал. Дяволът харесал идеята. Джак го прибрал в джоба си, но там имало и божи кръст. Дяволът започнал да губи сили и се помолил на фермерът за пощада. Джак го освободил с обещанието, че дяволът няма никога да вземе душата му.

Последната легенда за тиквения Джак говори как земният му  живот бил изпълнен с грехове и за него било невъзможно да отиде в Рая, но не можел да иде и в Ада, тъй като дяволът отказвал са го приеме зареди сключената с него сделка. Около него било мрак и пътят му бил осветен само от вечно горещ въглен от Ада, който дяволът му дал. Джак издълбал една ряпа и поставил въглена вътре, след което започнал да броди из тъмнината в търсене на вечният покой. Оттогава Джак бил обречен да се скита измежду живите – на земята.

Тези легенди обясняват и произхода на фенерите, които били първоначално изработвани от ряпа, а в последствие от тикви. Тяхната символика е да плашат лошите духове, които се появяват в нощта на празника. Затова днес, тиквеният фенер се нарича “светещият Джак”, а милиони хора по света всяка година осветяват с него пътя си и домовете си през тъмната Хелоуинска нощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *