Филми за 3-ти март

В българското кино често се търсели идеи за сюжети от
миналото, които разкриват нашето велико и славно
минало. Възраждането винаги събужда гордостта на
българите и затова в дни като националния празник
имаме повод да си припомним някои от филмите, които
показват силата на българския дух.

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО (1988)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време разделно“ е български игрален филм в две части от 1988 г., базиран на романа на Антон Дочев. Премиерата е на 4-ти март 1988 г., като съвпада със 110 годишнината от Освобождението.  

Този филм предава скръбните чувства на гледащия и го кара да се замисли за всички жертви и болки, през които народът ни е преминал, за да бъдем днес свободни

Накратко, филмът разказва за насилственото потурчване на българите християни. Целият филм е заснет на красиво място в Родопите в продължение на почти година и половина. 

ХЪШОВЕ  (2009)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хъшове“ е български 4 – сериен  игрален филм  на Българската национална телевизия по повестта на Иван Вазов „Немили недраги“. 

Разказва за младите революционери , които избягват в Румъния, за да подготвят революция. Те наричат себе си Хъшове. Обикалят немили и недраги из чужда държава, само с огнения си нрав и силното желание да спасят Родината си или да умрат за нея.

ВЪЗВИШЕНИЕ (2018) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Възвишение“ е  българско- македонски игрален филм  на Виктор Божинов, създаден по романа със същото име на Милен Русков, който е носител на Европейската награда за литература.

Историята преплита исторически факти с художествена измислица, което го превръща в леко забавен, но в същото време напрегнат и много интересен филм. Сюжетът ни пренася в 1872 г., когато Димитър Общи и последователите му извършват Арабаконашкия обир. Главните герои са двама от другарите му, които са натоварени с тежката задача да намерят Васил Левски и лично да му предадат писмо от Димитър Общи. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, пълно с обрати, което ни държи на нокти и ни кара да се смеем от първата до последната минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *