Пролетни празници

Тази година пролетта в България започна на 20 март. През пролетта  цялата природа, растения и животни се събуждат за нов живот. Нека разгледаме някои от пролетните празници.

Баба Марта

Празникът  е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие. С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай е закичването на хора и животни с Мартеница на 1 март – денят на пристигането на Баба Марта. Обичаят за връзване на Мартеница  е познат в БългарияРумъния, Молдова, АлбанияГърцияМакедония и Сърбия.

 

 

 

 

 

 

Тодоровден

Тодоровден, наричан също Тодорица, Тудорица и Конски Великден, е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне).

 

 

 

 

 

 

Лазаровден

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.  

 

 

 

 

 

Цветница

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.  Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. 

 

 

 

 

 

Гергьовден 

Гергьовден, или Денят на Свети Георги, е един от най-важните и най-красивите празници през пролетта. В народа той е свързан със селското стопанство (Джордж на гръцки означава „земеделец“), с животновъдството и по-общо с пролетта и обновяването на природата. В България Св. Георги се смята за един воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Великден

Великден е един от най-големите и най-важните православни празници. На този ден Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. В България по традиция яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *