Патронен празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Патронният празник на най-голямото висше учебно заведение в България се чества на 25 ноември. По традиция се организира тържествено шествие и голямо събиране в Аулата на Ректората, ректорското ръководство поднася венец на паметника на Свети „Климент Охридски“, а ректорът поздравява академичната общност със слово. Поздрав отправя и Университетският хор за старинна музика. В някои от предходните години това не е било възможно поради ограниченията, съпътстващи ковид мерките. Точно затова е и толкова важно и успешното провеждане на тазгодишното честване.

Сега е време да поговорим и за историята на университета и какви специалности може да запишете след завършване на средно образование. Софийският Университет е носител и закрилник на българската просвета от деня на неговото създаване до ден днешен. Университетът е издържал проверката на времето и продължава да бъде сигурно място за будните умове, а идеите за неговото създаване датират още от времето на Възраждането. Първото българско Висше училище е създадено от будните българи от възрожденската епоха,които умело съхраняват нашата многовековна книжнина и история. Постепенно се превръща в един от водещите и авторитетни научни центрове на Балканите.

Идеи за патронен празник на Университета , възникват още с неговото създаване.Първоночално , през 1897г. за годишен празник се предлага датата 03.10, на същата дата се предвижда и помен в чест на неговите дарители Евлоги и Христо Георгиеви.Официално на 02.11.1902г. Академичния съвет на Софийския университет определя денят на Свети Седмочисленици 25.11 за негов празник. В правилника на висшето учреждение от 1905г. за първи път е споменат този ден като негов патронен празник.През 1916г., поради фактът че в България се приема Григорианския календар, води до изместване на патронния празник на Университета и честването започва да се провежда на 08.12.Датата на патронния празник отново се връща на 25.11 през 1968г., когато в нашата страна отново се въвежда стария стил на Юлианския календар.Постепенно с течение на времето, тържествата по случай този ден се разрастват.

Важно е да се отбележи, че в началото университетът е бил предназначен да „обнеме юридическите, философските,естествените, медицинските и техническите науки“. В момента бакалавърските програми, които педлага са общо над 110. Също така Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е образователна и научна институция, избрала пътя на развитие на изследователски университет. Възприет е принципът, че високото ниво на научноизследователската дейност е задължителна стъпка в осъществяването на ефективно

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *