Ноемврийска депресия и доза емоционално лекарство

Смята се че единадесетият месец от годината е месец на „депресиите“ поради мрачното време и смяната на сезоните. Нека разгледаме малко по-подробно заболяването депресия и как да я преборим. Какво е депресия? Чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост. То може да трае от няколко часа до няколко дни. Депресията може да бъде провокирана от различни фактори – биологични, психични и социални (като раждане, загуба на близък човек, развод).

 

 

 

 

 

 

 

Футуристът Жак Фреско определя депресията като загуба на себе си, загуба на своя Аз като следствие от невъзможността човекът да задоволи естествените си вътрешни нужди.

Как започва депресията? Би било хубаво да кажем: депресията започва така и така, просто следете и внимавайте. За жалост, всеки случай има специфично начало. Нарушенията условно се разделят в четири групи: в емоционалната, менталната, физиологическата и поведенческата сфера.

Ето някои от често получаваните семптоми свързани с промени в настроението или други емоционални проблеми:

  • Усещане за пълно отчаяние, безнадеждност и безсмислие на всичко.
  • Чувство на безпокойство и безпомощност, на празнота.
  • Чувство на вина.
  • Гняв, раздразнителност
  • Загуба на увереност.
  • Липса на мотивация.
  • Трудности в концентрацията, нарушения на паметта.
  • Нарушения на храненето: загуба на апетит – редукция на теглото, увеличаване на апетита – наддаване на тегло.
  • Нарушения на съня: трудности при заспиване (безсъние, ранно събуждане), чувство на умора след нормален по продължителност сън.

Има и други допълнителни симптоми, като например песимизъм     понижена самооценка; усещане за тревога, мнение за безполезност;   неспособност да се вземат решения или пък липса на концентрация.

Освен емоционални проблеми е възможно да се появят и физически. Главоболие, болки в гърба, стомашни болки, болки в ставите и мускулите,Чувство за физическо изтощение са признаци за депресия.

Често тинейджърите са склонни да изпадат в мрачно и негативно настроение, което може да бъде породено от различни фактори. Добре е да се наблюдава за влошаване на оценките в училище. Непосещаване и бягане от училище, бягство от вкъщи, злоупотреба с различни субстанции, безразсъдно поведение.

Есеннозимна депресия свързва се с дефицита на слънчева светлина

Есенната депресия представлява психоемоционален срив, който възниква при приключване на лятото и настъпване на есента. Промяната в околния свят и смяната на атмосферните условия може да се отрази на организма на човека под формата на промяна в настроението и физическата активност. Под влияние на слънчевото греене тялото синтезира хормон на радостта – серотонин. Той участва в поддържането на тонуса на нервната с-ма и обезпечава добро настроение. При липсата на слънце вместо серотонин се образува мелатонин. Влошаването на времето се осмислят като край на цикъла на живота. Това води към самокритика и усещане за недостатъчна реализация. При депресивно състояние често не се налага професионално лечение. Депресията може да е просто състояние на приемане и преработване на житейски събития. Преподъчителна е консултация с психиатър или с психотерапевт. Физическата активност или йогата помагат за понижаване на депресивното състояние. Поради освобождаването на невротрофични протеини в мозъка, които могат да помогнат за възстановяването на ехипокампуса. Бърз резултат има и чрез терапията „Семейни констелации“. Припомнянето на стари спомени е друга алтернативна форма на лечение, която има за цел да стимулира хората да гледат на живота си по по-обективен и балансиран начин.  За да можем по-лесно да преминем през този мрачен и някак негативно настроен месец на „депресиите“ сме ви подготвили няколко книги и филми, които да предизвикат различнии емоции със свойте жанрови характеристики. Нека видим кои са те:

Зимните хора Дженифър Макмеън

 

 

 

 

 

 

Първата книга, която сме включили е “Зимните хора” от Дженифър Макмеън. Този криминялен роман е истински водовъртеж от емоции! Историята  ни отвежда в малко градче във Върмонт, около което витаят странни и мрачни легенди. Те разказват за мистериозни случаи на изчезнали хора, а някои от местните дори вярват, че по улиците на градчето броди призракът на Сара Харисън Шей. През 1908 г. тя е била намерена мъртва на ливадата зад къщата си, само няколко месеца след като трагичната смърт на дъщеря ѝ Гърти едва не я е побъркала. Рути не вярва в хорски приказки и истории, но когато един ден майка ѝ изчезва безследно, тя започва да се съмнява, че Уест Хол наистина крие тъмни тайни. Съмнението се засилва, когато със сестричката ѝ откриват екземпляр от дневника на Сара Харисън Шей, скрит в собствения им дом. И докато Рути се опитва да разгадае причината за изчезването на майка си, се оказва, че тя не е единствената, която търси загубен близък. Но може би само тя би могла да предотврати преповтарянето на грешки от миналото.

„9-ти Ноември“, Колийн Хувър

Дори със своето заглавие тази книга ни подсказва,че е перфектна за месец Ноември, както и за любителите на романтичният жанр. В деня, преди да се премести в друг град, Фалън среща Бен – млад талантлив писател. Ненавременно възникналото помежду им привличане ги подтиква да прекарат заедно последния ден на Фалън в Лос Анджелис и нейният наситен със съдбовни преживявания живот се превръща в творческото вдъхновение, което Бен винаги е търсил за своя роман. На следващия ден всеки от тях продължава да живее своя живот, изпълнен с различни изпитания, но двамата се уговарят да се срещат всяка година, на една и съща дата. До деня, когато Фалън вече не е сигурна дали Бен ѝ казва истината, или е измислил идеална реалност в името на неочакван и драматичен сюжетен обрат.

Дневник на благодарносттаКраси Ангелова

Тъй като на 24 ноември е Денят на благодарността сме ви приготвили удивитело произведение отталантливата българска писателка Краси Ангелова, представяща своят дневник.

„Сътворих този дневник за вас, за всеки един, който се е докоснал до това възвишено чувство на Благодарността и иска да плува в океана на радостта, блаженството и изобилието, споделяйки със себе си за какво е благодарен всеки ден. Докосвайки се до благодарността, практикувайки я ежедневно, привличаме в живота си още от това, за което мечтаем и за което сме благодарни. Осъзнатата благодарност променя живота ни. Символът на благодарността е утеха за това, което ние съдържаме в себе си като човешки същества, а именно единението с всичко, което съществува. Благодарността е като магичен остров, който изпълнява желания, стига да имаме сетивата да го усетим като нещо свое и достигнато. Благодарността не е явление, тя е таен отклик на душата, която е познавала себе си и ликува от срещата с вътрешните си проявления. Благодарността не е качество и не се измерва, тя е вътрешно състояние на всеки един от нас.
Избери да промениш живота си днес!“
Краси Ангелова

Дойде време да представим и някои филми, които са подходящи за есента и за хоратар които предпочитат въздеъстващи филми пред книги. Надяваме те да се справят с есенната депресия.

Есен в Ню Йорк

Ричард Гиър и Уинона Райдър си партнират в този емоционален филм, чието заглавие е толкова подходящо за есенната тематика. Една драматична, страстна и романтична история!

 

 

 

 

 

 

 

 

Поканата

Този филм разказва за Еви, която след смъртта на майка си прави ДНК тест и открива чрез него своя отдавна забравен братовчед.Тя е поканена от него на пищна сватба в английската провинция, само за да се окаже в епицентъра на зловещо събитие. Ако имате нужда от разстърсващи моменти, то не се колебайте и гледайте този трилър.

Менюто

В Менюто млада двойка се отправя към изолиран остров, където има възможността да бъде сред избраните посетители на ексклузивен ресторант, където ексцентричният готвач ще им сервира меню от следващо поколение/измерение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *