Коледните събития, които можем да посетим в София

Броени дни преди Коледа културната програма на столицата прелива от интересни събития свързани с празника. Това е селекция от тези, които представляват най-голям интерес за малки и големи!
Откриха ледена пързалка в Княжеската градина! Първият Леден парк в Княжеската градина в София отвори на 1 декември и вече привлича вниманието на столичани и гостите на града. Това е най-голямата пързалка на Балканите, направена по виенски модел. Пързалката не е само заледено поле, а пълзи по алеите на парка. 500-метровите ледени ръкави се простират на 3600 кв. м. от общо 7000 кв. м.площ от целия парк. Цената на пързалката е 20 лв., в която са включени и кънките под наем. От 1 януари учениците до 12-годишна възраст ще могат да се учат безплатно на кънки от 9 до 11 ч. Останалите ледени пързалки са обявили цени на билетите – 10 лв на стадион „Славия“ и 3 лв за наем на кънки. На пързалка „Юнак“ входът ще бъде 11 лв или 13 лв с кънки под наем. На пързалка „Възраждане“ в комплекс Спортна София до парк „Възраждане“ входът е 8 лв, а наем на кънки – 6 лв.
“Софийски коледен фестивал” и “Немски коледен базар” отвориха врати в София. Софийски коледен фестивал се намира зад Националния дворец на културата (пред зала 6). “Немски коледен базар” радва посетителите си в Градската градина.
Пъстра програма с концерти, забавления, кулинарни вкусотии, съчетани с емоции от световното първенство по футбол предлага коледният фестивал зад НДК, който се прави за първи път. Ще се играят театрални постановки, кабаре спектакли, ще има много събития за деца и земеделски базари. Фестивалът отваря в 12.00 ч. от понеделник до петък, през уикендите – от 11.00 часа. Организаторите на фестивала отправят апел да се подпомогне дейността на фондация „За Нашите Деца“ – организират дарителска кампания и „Елха на Доброто“.
“Немски коледен базар” се провежда в София за 12 поредна година. В Градската градина повече от 15 фондации са изложили изработените от тях сувенири, за да набират средства за каузите си. Деца от детските градини и училищата, изучаващи немски език, са част от празничната програма.
Коледни базари преди празника Рождество Христово на 25 декември има и на много други места в страната. На площад „Тройката“ в Бургас има коледен базар, в който се предлагат различни стоки, храни и напитки. Коледният базар в Ямбол ще продължи до 4 януари 2023 година.

Мария Москова, Давид Стоянов

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *