Деня на народните будители – 1 ноември

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на борците за национално освобождение, книжовниците, просветителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

 

Откога се празнува Деня на народните будители?

В годините след Освобождението българите все още имат пресен спомен за подвизите на революционерите и всички онези, които са допринесли за съхраняването на българщината. Възниква идеята за специален ден, на който да се отдава почит към тях. Избран е 1 ноември, защото на този ден се почита Свети Иван Рилски Чудотворец, възприет като закрилник на българския народ. На 3 февруари 1923 г. цар Борис III подписва закон, определящ 1 ноември за Ден на народните будители.

 

По каква причина се празнува?

Цел на честването му е да се прослави и почете делото на най-почитаните български народни будители. Те са пример и вдъхновение за съвременните българи, както и символ на възраждащия се национален дух и стремежа към образование и книжовност.

 

Кои са българските народни будители?

Няма пълен и конкретен списък с тях. Всеки, който по някакъв начин допринася за благоденствието на България, може да бъде наречен такъв. Популярна имена от тях са: Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и много други.

Под народни будители се има предвид българи, които са се борили българите да са образовани и свободни. Повечето от тях са живели през 18. и 19. век. Наричаме този период Българското възраждане. Народни будители е имало и преди повече от 1000 години – Светите братя Кирил и Методий, цар Борис I и синът му цар Симеон Велики, които са живели през 9. и 10. век. По тяхно време страната ни приема християнството и е била в най-голям разцвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *