Рудолф – еленът с червения нос

Осемте елена на Дядо Коледа се появяват в обкръжението на добрия старец за пръв път в поемата на Клемънт Мур „Нощта преди Коледа“, където са назовани със своите символични имена. Рудолф се присъединява към останалите по-късно, но за сметка на това, бързо става най-важният във впряга. Неговият създател е Робърт Мей. Рудолф е елен, който е различен от останалите с червения си светещ нос. Останалите елени много му се подигравали заради необичайната му муцуна, докато веднъж, на Коледа, било много мрачно и мъгливо и мисията на Дядо Коледа била застрашена от провал. Тогава Рудолф застанал начело на впряга, осветил пътя с носа си и спасил нощта на Коледа. Така че ако ви попитат дали само Рудолф има червен нос, може спокойно да отговорите: „да“. И точно това го прави по-специален от другите!
Произходът на тази приказка идва от историята на нейния автор, Робърт Мей, и малката му дъщеря, Барбара. Градската легенда разказва как Евелин, съпругата на Мей, умира от рак няколко дни преди Коледа. Останал сам с дъщеричката си преди празника, Мей е и разорен, защото всичките му спестявания са изхарчени за лечението на болната му съпруга. Той няма пари да купи подарък за Коледа на Барбара, затова решава да ѝ направи коледна книжка. Самият той, често подиграван за малкия си ръст, решава героят на неговата коледна приказка да е различен и неразбиран от околните. Така в съзнанието му се появява елен с голям червен нос, светещ в тъмното.
Робърт завършва книжката точно навреме, за да я подари на малката си дъщеря. Историята става много популярна и това преобръща живота на Робърт и Барбара. Мей разбира, точно като скъпия си приятел Рудолф, че да си различен не е толкова лошо. Всъщност, да си различен може да се окаже благословия.
Но какво всъщност е червеният нос на Рудолф? Рационалното биологично обяснение за това открива американският биолог Натаниъл Домини: “Оказва се, че този необичаен орган дава възможност на елена и на останалите животни от впряга да се виждат в мъглата и през облаците. Яркочервеният нос на Рудолф е своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелитат през мъгла и облаци. Няма причина да се съмняваме, че Рудолф и останалите северни елени притежават качеството да се ориентират в тъмнината в коледната нощ, докато разнасят подаръци на децата по цял свят. Има обаче един проблем. Въздухът и особено водната пара в мъглата много добре поглъщат и разсейват ултравиолетовите лъчи и синия цвят, което на практика трябва да заслепи Рудолф в момента, когато влиза в облак в долните слоеве на атмосферата или прелита през мъглата. Именно тогава идва на помощ червеният нос. Ако той свети, както пише Мей, то в шейната си Дядо Коледа вижда какво има пред него. Единственият проблем за Рудолф е, че такъв голям и червен нос трябва да има много кръвоносни съдове, в резултат на което животното ще губи много топлина, за да нагрява своя „светилник“. А това означава, че Дядо Коледа и децата трябва да хранят Рудолф по-добре, отколкото останалите елени от впряга!” заключава биологът. Специалисти в университета на Единбург твърдят, че популярният от коледните истории елен Рудолф всъщност е женски. Авторите на изследването обясняват, че по Коледа само женските елени имат разклонени рога, тъй като мъжките ги хвърлят преди средата на декември, след есенния размножителен период: „Това означава, че Рудолф с червения нос и с големите си разклонени рога няма как да е мъжки“, казва Джерард Линкълн от изследователския екип. От около 40-те различни вида елени в света, само женските на северните елени имат разклонени рога, каквито са тези на Рудолф. Женските хвърлят разклоненията си през пролетта, след което те отново порастват за зимата. Разклоненията са им необходими през зимния сезон, за да се съревновават с другите женски за разкопаните дупки в снега. Женските разравят снежната покривка, за да достигат лишеите под нея и да осигуряват прехрана на потомството си.
Несъмнено всички истории и легенди за Рудолф и неговия червен нос са много интересни най-вече за малчуганите, които с нетърпение очакват предстоящия празник и се надяват да получат подаръци, донесени от Дядо Коледа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *