Откъде произлизат символите на Великден?

Когато повечето от вас чуят ,,Великден“, освен за религия се сещат и за дадени предмети и животни, които символизират този празник. Като например зайци и шоколад. А някога питали ли сте се защо точно тези две неща са станали толкова важни за Великден? Нека се опитам да ви обясня.

Зайците раждат по много бебета, но това вече го знаете. Това ги асоциира с новия живот и следователно с Великден. А от тази асоциация се е появила и легендата от 19. век за Великденското зайче, която гласи, че тази животинка снася и крие великденските яйца, които децата после трябва да намерят. Въпреки че не всички държави имат именно заек за тази традиция. В Швейцария яйцата са доставени от кукувица, а в някои части на Германия – от лисица. В България нито едно от последните животни не се свързва с Великденските традиции. Но от друга страна яйцето го свързваме с кокошката и пиленцето. А понякога се появява и агънце.

След като сме изяснили откъде произлиза заешката традиция и сте наясно за тази с боядисването на яйца, сигурно ще искате да обясня откъде идва и тази с шоколада и животните, направени от него, нали?

Ами шоколадът и по-точно шоколадовите яйца са религиозни символи за плодородие и пролетта, което се е развило като въплъщение на Възкръсването на Иисус. Те вероятно са ,,внесени‘‘ от католическия свят.

Първите такива сладкиши са се появили отново през 19. век във Франция и Германия, но за разлика от днес били твърди и кисели и им е отнело известно време да станат сладки и кухи.

Надяваме се информацията, която ви представихме да ви е била интересна. Пожелаваме ви весел Великден и всичко най-хубаво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *