Любопитни факти за България

Малко страни в света могат да се похвалят с такава богата история, изобилие от забележителности и безброй интересни традиции като България. Този списък с интересни факти включва някои от най-големите постижения на българите, най-важните приноси за света, както и някои исторически интересни факти.

 

1. Българският език

За много чужденци е изненада, че българският народ използва в словото си собствен език. След почти пет века под управлението на Османската империя, България придобива своята независимост през 1908 г. Въпреки различните религии, традиции и езици на българи и османци, българският дух и език оцеляват.

 

2. Кирилицата

Кирилицата заменя създадената по-рано от Кирил и Методий глаголица. Климент Охридски, който е ученик на Кирил, е опростил глаголицата. Кирилицата е третата официална азбука на ЕС, откакто България става част от Европейския съюз през 2007 г.

 

3. Петър Петров – инженер

Българският емигрант Петър Петров е изобретател и инженер, който е работил за космическата програма на НАСА. Сред неговите постижения ще намерите развитието на една от най-ранните компютъризирани системи за наблюдение на замърсяването, ранен безжичен сърдечен монитор и компонентите на един от първите цифрови часовници в света. Запомнете името му следващия път, когато погледнете часа на електронното си устройство.

 

4. Райна Касабова

Българката Райна Касабова е първата жена в света, участвала във военен полет. По време на Балканската война служи като доброволка-самарянка в Първа полева подвижна болница край Одрин. На 30-ти октомври 1912 г. лети като пилот-наблюдател със самолет „Воазен“ над Одрин с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов. Излитат от Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета тя хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. През 2009 г. ледник в Антарктика е наименуван на Райна Касабова.

 

5. Най-успешният борец

Дан Колов е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства с удивителните 1500 победи и едва 72 загубени мача. Той остава горд българин до смъртта си. Негови са думите „Чувствам се силен, защото съм българин“.

 

6. България е спасила своите евреи

Единствената държава в света, която е спасила своите евреи по време на Втората световна война. Въпреки факта, че държавата е на страната на Германия, никой евреин не е бил транспортиран в концентрационен лагер. „От сигурна смърт в нацистките лагери на смъртта тогава са спасени близо 50 хиляди български евреи“, посочи консулът на Република България във Франкфурт на Майн Стефан Димитров. „Това, че 11 хиляди евреи от Тракия и Македония все пак са депортирани, не прави по-малък героичния подвиг на българското общество“, подчерта консулът.

 

7. Най-старото златно съкровище

Във Варна е открито най-старото златно съкровище в света. През 1972 г. в некропол в индустриалната зона на Варна са открити близо 300 гроба. Артефактите са от 4600 – 4200 г. пр. н. е. Съкровището се състои от общо 3000 предмета и тежи 6 килограма. Варненското съкровище става научна сензация, защото се оказва най-голямата група от златни предмети, откривана до момента в света.

 

8. Първата православна църква

Александър Невски е най-старата славянска православна църква в света. Софийският православен храм-паметник е изградена в периода 1882 – 1912 година и през 1955 година е обявена за паметник на културата с национално значение. С площта си от 3170 m² при построяването си, храмът се превръща в първа по големина, напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров. Решението за построяване се взема през 1879-а, а предложението е на Петко Каравелов.

 

9. Пловдив

Пловдив, вторият по големина град в България, е най-старият постоянно населен град в Европа. През по-голямата част от своята 8000-годишна история, той е бил известен като Филипополис. Столицата София е втората най-стара с приблизителна възраст около 7000 години. За сравнение, Рим е на приблизително 2800 години, а Атина е създадена преди 6000 години.

 

10. Розовата долина

Розовата долина, разположена между планините Стара планина и Средна гора, произвежда приблизително половината от розовото масло в света. Розовото масло се извлича от вид, наречен Rosa Damascena (дамаска роза). Той е основен компонент в козметичната индустрия. Българското розово масло е защитено с географско указание. Сезонът на бране на рози и тържествата в района в началото на юни всяка година завършват с коронясването на Розовата кралица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *