Коледни филми и четива

В периода около Коледа всички имаме повече свободно време, в което можем да се отдадем на игри и приятни занимания. Ваканцията е време да сe забавляваме с близките или с приятели, като гледаме някой коледен филм.
Те са интересни, позитивни и около тях семейството може да се събере.
Ако не искате да гледате някой от филмите за ,,Сам Вкъщи“ за пореден път, ето няколко заглавия за цялото семейство, които препоръчваме и смятаме, че биха ви накарали да се посмеете, а може би и малко да поплачете:


Коледна песен (2009)
Филмът е анимационна Дисни адаптация, в която играят много велики актьори като Джим Кери, Колин Фърт и Гари Олдман.
Този невероятен филм, направен по едноименния роман на Чарлс Дикенс, режисиран от Робърт Земекис и придружен от прекрасната музика на Ханс Зимър, е идеален, ако искате да почувствате целия спектър от емоции или да намерите причина да сте благодарни по това време на годината.
На кратко, филмът се развива през 1836 г. в Лондон, където старият и стиснат Ебенизър Скрудж трябва да тръгне на магично пътешествие назад и напред във времето, след като старият му партньор в бизнеса Джейкъб Марли го посещава от отвъдното.


Ваканцията (2006)
Ако търсите романтична комедия, в която да участват някои от любимите актьори на Холивуд, това е идеалният филм за вас.
С две думи ,,Ваканцията“ разказва за две жени, които въпреки разликите си и двете не са щастливи от връзките си и решават да разменят къщите си в различни държави, надявайки се да не трябва да се тревожат за мъже, но става точно обратното… по възможно най-добрия начин.


Кошмар преди Коледа (1993)
Ако анимационните филми, режисирани от Тим Бъртън (в този случай и по негова идея) имат мисия, то тя е да ни изумяват по специфичен, леко мрачен начин. Този филм ще ви пренесе в магичен град на име ,,Хелоуин Таун“, където Джак Скелинктън се чувства празен отвътре след всички безкрайни години, прекарани в празнуване на един и същи празник по един и същи начин. И така той случайно открива друг магичен град на име ,,Крисмас Таун“, в който Коледа е празнувана много по-различно от това, на което са свикнали съжителите му. И тъй като Джак е изумен от чудесата, които е видял в ,,Крисмас Таун“, иска да вземе малко от магията на Коледа в своя град, но дали драстичната промяна на традициите в ,,Хелоуин Таун“ ще е добра и безопасна идея?
,,Кошмар преди Коледа“ е един от малкото филми, които могат да се гледат по време и на двата празника.


Полярен Експрес (2004)
Ето и другия анимационен коледен филм на Робърт Земекис, който ще ви накара да усетите разнообразна палитра от емоции. Филмът е базиран на едноименната детска книга на Крис ван Алсбърг.
Сюжетът на тази уникална анимация проследява историята на едно момче, което се съмнява в съществуването на Дядо Коледа. Но не след дълго, вълшебният влак „Полярен Експрес“, който е тръгнал на път към Северния полюс, взима момчето и го отвежда на пътешествие, което не само ще покаже дали старецът в червен костюм съществува, но и ще го научи на по-важни неща, каквито са приятелството и вярата в нещата, невидими за очите.
Във филма участва актьорът носител на два Оскара – Том Ханкс, който дублира почти всички мъжки роли във филма, включително малкото момче.


„Чичо Коледа“ (2021)
Последното ни предложение за коледен филм, подходящо за феновете на българското кино, е новата продукцията на режисьора Ивайло Пенчев – „Чичо Коледа“. Тя се определя като „първия класически коледен филм в България“. За филма, който е в кината от края на ноември, се знае, че разказва история, базирана на действителни събития, умело представена от обичаните български актьори Филип Аврамов (в ролята на Чичо Коледа), Аня Пенчева, Малин Кръстев, Китодар Тодоров, Симона Халачева, Васил Банов, Свежен Младенов, Ивайло Драгиев и др.
Вълнуващата продукция вече беше отличена с няколко награди и с високата оценка на българската публика. Призоваваме ви да споделите вашите впечатления от филма в полето „Анонимно“ и ако желаете да препоръчате свои любими български филми.


А в случай, че предпочитате четенето пред гледането на филми, освен книгите, вдъхновили сценаристите на някои от посочените по-горе филми, имаме още една препоръка за книга.

Тъй като повечето от вас вероятно са чели и са фенове на романите за ,,Хари Потър“, сигурно знаете, че създателката на тази поредица книги, Джоан Роулинг, наскоро издаде нова книга на име ,,Коледният Прасчо“. Може да я прочетете, а ако мислите, че сте пораснали вече, тя е чудесен подарък за по-малките читатели.


Надяваме се да си прекарате една чудесна Коледа, евентуално придружена с някое от тези вълшебни заглавия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *