Интересни факти за Коледа

Зимата дойде, а с нея и любимата на всички коледна тръпка. Отвсякъде ни засипват с новини за огромни елхи, а и ние сме сигурни, че всички дневно чуваме поне по 10 песни, включващи думите „Дядо Коледа“, „сняг“ и „подаръци“. Истината е, че независимо колко си мислим, че знаем за празника, разбирането ни за него, произхода му и различните традиции, често оставаме изненадани от по-малко известните факти или общоприетите заблуди, които повтаряме отново и отново.

Пример за това е погрешното схващане, че Исус Христос е роден в ясла. Никъде в Библията не се споменава ясла, казва се само това, че наблизо е имало вол и магаре. Оттук идва и погрешното заключение, че рождествената сцена е в ясла.

Друга доста разпространена заблуда е, че на 26 декември Коледа приключва. Празникът всъщност продължава чак до Сретение Господне (2 февруари). На този ден Божията майка Мария отишла с Младенеца в храма, за да го представи на Бога, както изисквал Мойсеевият закон. Поверието гласи, че на 40-тия ден след раждането на мъжка рожба майката е чиста и отново може да прекрачва Божия храм. Това не е много спазван или познат факт, но е полезно да се знае.

Сега прескачаме към една от любимите теми на всяко домакинство, а именно –  коледната елха. Всяка година се извиват предълги опашки пред всякакви магазини за изкуствени елхи, а още повече – пред тези за живи. Но истината е, че сме много далеч от мегаломанията на предците си, независимо колко големи елхи можем да украсим. Пример за това е постъпката на по-малкия  брат на Наполеон-Жером Бонапарт, който през 1807 година отрупал коледната си елха със свидетелства за направени от него дарения на поземлени имоти.

Говорейки за мегаломания и елхи, учудващо е, че според книгата на Гинес най-високата коледна елха, която някога е била отсичана е 221-метровата дугласка ела, изложена през 1950 г. в търговски център „Northgate“ в Сиатъл, Вашингтон (доста високичка е!).

Когато говорим за Коледа, не можем да си позволим да не обсъдим подаръците. За никого не е тайна, че по Коледа се харчи доста, но точно колко е по-интересният въпрос. Обикновено едно средностатистическо семейство заделя по 992 долара за подаръци, лакомства и украса по празниците и независимо от обстановката, в която се намираме, за тази година проучвания предвиждат, че ще бъдат похарчени 14 млрд. евро само в Европа.

Ще бъде изключително немарливо да не кажем и нещо любопитно за коледните сладки. Всички сме виждали изкусителните захарни изделия във формата на буквата J. Причината да бъде избрана тази буква е логична, но не много известна на обществото. Тя идва от името на Исус на английски-Jesus.

Нека обаче не забравяме и почерпките в любимите на малки и големи зоологически градини. Много животни по света за коледните празници похапват подарени коледни елхи.

Завършваме със странен коледен обичай, който помага на хората от едно малко перуанско село да решат пробелемите с гнева и да излеят агресията си един към друг чрез организирането на юмручен бой, който им позволява да загърбят разприте си и да продължат на чисто.

В духа на празника можем да се съгласим, че посланието за прошката и новото начало е особено актуално в днешно време и колкото повече от нас се придържат към него, толкова по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *