Грейна 24-метрово коледно дърво в Милано

С бързото настъпване на Коледа и вече натрупалия сняг, определено може да се каже, че навсякъде се усеща празничното настроение. Дали ще сме навън с приятели, на по чаша греяно вино, или вкъщи, слушайки коледна музика, едно е сигурно- време е за украсяване на коледното дърво. То несъмнено е основна част от празника и освен че придава допълнителен уют и красота, има и символично значение, но за това ще разкажем малко по-късно. Сега е време да споделим как Италия приветства предстоящите празници!
На 7.12.2022 бе направено тържествено откриване на Коледно дърво пред площад “Дуомо” в Милано. Украсената с 80 000 ЛЕД лампички ела е с височина 24 метра. Елхата е покрита с 800 червени и сребърни топки и над 60 панделки. По случай откриването на коледното дърво се събраха стотици местни и туристи, посетили приказния северен град за Коледа. Това, което привлече всички медии, е фактът, че след края на зимния сезон дървото ще бъде рециклирано, а дървесината ще бъде използвана повторно. На мястото на отсечената елха вече са засадени 10 нови фиданки.
Но от къде произхожда традицията за коледното дърво? Несъмнено в интернет можат да се открият безброй легенди за това откъде идва коледното дърво или така наречената “елха”, но както знаем- историята не лъже. Има данни за някои от езическите обичаи, свързани с вечнозелените дървета, но има и такива, които ясно следват Християнството и са свързани с Рождетво Христово. Още от най-древни времена, хората вярвали, че тези вечнозелени растения носят магическа и лечебна сила. Гърците и римляните внасяли в домовете си бръшлянови клонки, а келтите и хората, живеещи в Скандинавието, използвали имел. Тези вярвания били силно разпространени на север, защото връщали спомените за пролетта и се свързвали с възраждането и появата на нов живот.
Легенда разказва за Рождество Христово, когато всички дървета родили плод в почит на спасителя. Само малката елхичка не дала плод, но Господ се смилил над нея и я накарал да заблести.
Оттам идва обичаят за украсяване на коледните дървета с многоцветни лампички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *